Nová generace vozidel DAF: Hnací síla úspěchu zákazníků

8.října 2024, Malaga, Spain

DAF v rámci své filozofie DAF Transport Efficiency představuje nové inovace pro řadu vozidel DAF nové generace – pohon pro úspěchy svých zákazníků. Optimalizace hnací soustavy a aerodynamiky vedou až k úspornější spotřebě paliva až o 3 %, která se přičítají ke stávající 10 % úspoře vozidel DAF nové generace a stanovují nový standard v oboru. Specifikace s ještě bohatší výbavou a nový systém správy vozového parku PACCAR Connect nabízejí další příležitosti ke zvýšení provozní efektivity. Další kapitola vozidel DAF nové generace, která si můžete objednat již nyní.

Síla efektivity

  • Optimalizace motorů PACCAR MX-11 a MX-13
    • Nové časování ventilů (Miller), čerpadlo chladicí kapaliny a vzduchový kompresor
    • Optimalizované turbodmychadlo a systém EGR
    • Připraveno na bionaftu B100 FAME
  • Inovace zadní nápravy
    • Nový design pastorku pro vyšší pevnost a odolnost
    • Nové převodové poměry zadní nápravy pro další úroveň snižování otáček
  • Mezinápravové spoilery jsou nyní k dispozici také pro modely tahačů Low Deck
    • Standardní specifikace plně vyladěná na úsporu paliva a snížení emisí CO2
    • DAF Digital Vision
    • Prediktivní tempomat
    • Kompletní balíček Aero
    • Pneumatiky s nízkým valivým odporem
  • 10leté předplatné služby PACCAR Connect

Síla bezpečnosti

  • Kompletní řada pokročilých asistenčních systémů řidiče jako standard
  • Pokročilý nouzový brzdový systém
  • Zvýšená ochrana zranitelných účastníků silničního provozu
  • Event Data Recorder
  • Asistent DAF Side a Turn Assist

Síla pohodlí

  • Ještě nižší hladiny hluku díky nové úrovni snížení otáček
  • Nové standardy ovladatelnosti
  • Nová aplikace Truck Navigation a připojená navigace pro nákladní vozidla

Společnost DAF v roce 2021 představila vozidla XF, XG a XG+ nové generace, která jsou na špici svého oboru a slouží pro dálkovou a těžkou nákladní dopravu. Poté v roce 2022 následovala všestranná řada XD pro regionální a profesionální aplikace. Všechna vozidla DAF nové generace jsou vyvíjena podle nových předpisů EU upravujících hmotnosti a rozměry: výsledkem je nejlepší aerodynamika ve své třídě, úspora paliva a nízké emise CO2. Nový design zahrnuje velká okna a nízké linie okenního pásu, které v kombinaci s digitálními kamerami znamenají nepřekonatelný přímý výhled a tím i bezpečnost. Díky vynikající prostornosti, formě a povrchové úpravě, kvalitě a jízdním vlastnostem jsou vozidla DAF nové generace také preferovanou volbou profesionálních řidičů.

Díky stanovení nových standardů v oblasti efektivity, bezpečnosti a pohodlí byla vozidla DAF XD, XF, XG a XG+ nové generace zvolena mezinárodním nákladním vozidlem roku – „International Truck of the Year“ – v letech 2022 a 2023. Poté následovala řada prestižních ocenění od předních publikací a organizací z oblasti přepravy po celé Evropě.
Díky ucelené řadě inovací se nyní nejlepší nákladní vozidla na trhu stala ještě lepšími jak z pohledu provozovatele, tak i řidiče. Představují další kapitolu vozidel DAF nové generace, kterou lze objednávat již nyní.

Síla efektivity
Všechna vozidla DAF nové generace těží z dokonalé aerodynamiky, vysoce účinných motorů PACCAR MX-11 a MX-13 (s výkony od 270 kW / 370 k do 390 kW / 530 k) a řady pokročilých asistenčních systémů řidiče, což vede k působivému zlepšení úspor paliva až o 10 %. Nyní lze dosáhnout ještě o 3% úspornější spotřeby prostřednictvím hnací soustavy a aerodynamických vylepšení.

Různé modely DAF nové generace splňují dokonce i požadavky předpisů mýtného Maut třídy 3, což může vést k úsporám německé silniční daně ve výši tisíců eur ročně.

Optimalizovaná účinnost hnací soustavy vozidel DAF XD, XF, XG a XG+ je dosažena prostřednictvím nového časování ventilů motoru podle Millerova efektu. Kromě toho využívá čerpadlo chladicí kapaliny s dvojitým pohonem, které je v podmínkách nízké zátěže chlazení napájeno elektrickým proudem a je poháněno řemenem, když je vyžadován vysoký chladicí výkon. O nejvyšší účinnost se stará nainstalovaný dvouválcový spojkový vzduchový kompresor. Systémy turbodmychadla a EGR byly modernizovány tak, aby plynule navazovaly na nové časování ventilů. Nové vstřikovače paliva podporují vynikající účinnost, spolehlivost a odolnost.

Inovace náprav
Společnost DAF také představuje několik inovací svého oblíbeného programu zadní nápravy SR1344. Nová konstrukce pastorku nabízí vyšší pevnost a odolnost a umožňuje také použití s nejvyšším výkonem motoru PACCAR MX-13, tj. 390 kW / 530 k. To zajišťuje, že všechny motory PACCAR MX mohou optimálně těžit z filozofie společnosti DAF zaměřené na snížení otáček.

Nová strategie řazení převodovky a nové optimalizace motoru umožňují použít převodový poměr zadní nápravy 2,05:1 v kombinaci s nejoblíbenějším rozměrem pneumatik 315/70R22.5 pro nejvyšší úsporu paliva u všech motorů tahačů 4×2. Při jízdě rychlostí 85 km/h budou otáčky ještě o 7 % nižší (950 namísto 1 030).
Kromě toho byl program nápravy SR1344 doplněn o převodový poměr 2,64:1 s broušeným převodním mechanismem pro nejvyšší účinnost.

Optimalizaci účinnosti modelů DAF nové generace zajišťuje také kamerový systém DAF Digital Vision (nahrazuje tradiční zrcátka), prediktivní tempomat. Pneumatiky s nízkým odporem jsou nyní standardem u verzí 4×2 a 6×2*, což nabízí další, 6% úspory spotřeby paliva. Pro zákazníky, kteří si tyto funkce dosud neobjednali, bude celková spotřeba paliva a přínos v oblasti emisí CO2 až 9 %. V každodenní praxi může být efektivnější, a tedy úspornější spotřeba paliva ještě větší, protože ve standardní výbavě je také aerodynamický balíček.

Služba PACCAR Connect na 10 let
Všechna vozidla DAF nové generace se dodávají s 10letým předplatným služby PACCAR Connect. Tato nová online platforma pro správu vozového parku v reálném čase poskytuje informace o výkonu celého vozového parku, jednotlivých vozidel i řidičů a pomáhá tak provozovatelům optimalizovat efektivitu a návratnost. Platforma také umožňuje efektivní, bezdrátové aktualizace vozidla.

Hlavní výhodou systému PACCAR Connect je snadná integrace se stávajícími logistickými aplikacemi tzv. třetích stran. Tím určuje nový standard v systémech správy vozového parku a usnadňuje sledování všech logistických procesů z jednoho zařízení a zvyšuje pohodlí řidiče. K dosažení maximální efektivity, využívá služba PACCAR Connect také funkci „geofencing“, která upozorní centrálu nebo cílové místo, kdykoli se vozidlo blíží k dodacímu místu.

Bionafta B100 FAME
Od začátku roku 2025 budou k dispozici verze motoru PACCAR MX na bionaftu B100 FAME. U tahačů typu Low Deck jsou nyní dostupné mezinápravové spoilery, které nabízejí další příležitosti ke zvýšení efektivity vozidla.

Síla bezpečnosti
Vozidla DAF nové generace stanovují standard, pokud jde o přímý a nepřímý výhled – mimo jiné díky nízkým okenním pásům, oknu s výhledem na obrubník a sofistikovaným digitálním kamerám. Mimořádně pevná konstrukce kabiny, patentovaný systém naprogramovaného posunu kabiny a systém řízeného posunutí volantu a sloupku řízení zajišťují, že jsou modely XD, XF, XG a XG+ jsou také na předních místech v oblasti pasivní bezpečnosti. Kompletní řada pokročilých asistenčních systémů řidiče (ADAS) dodávaných z výroby podporuje špičkovou aktivní bezpečnost v oboru.

Pokročilý nouzový brzdový systém Advanced Emergency Braking System (AEBS) poslední generace je vybaven radarovými snímači (2 s dlouhým a 1 s krátkým dosahem) i kamerou, což plně autonomnímu nouzovému brzdění pomáhá zabránit srážce se zranitelnými účastníky silničního provozu před vozidlem. Další radar se stará o novou funkci Drive-off Assist a detekuje a varuje řidiče před jakýmikoli zranitelnými účastníky silničního provozu, když vozidlo stojí nebo se rozjíždí.
Funkce Event Data Recorder zaznamenává obraz a data, když je aktivována výstraha brzdy AEBS a funkce DAF Side & Turn Assist vás upozorní v případě, že se v mrtvém úhlu vozidla (včetně celé délky k zadní části přívěsu) nacházejí chodci, cyklisté nebo vozidla.

Navíc bude mít každé vozidlo DAF nové generace funkci Speed Limit Recognition, která informuje řidiče o aktuálních rychlostních limitech a výstrahách v případě překročení rychlosti, zatímco Lane Departure Warning System (Systém varování před opuštěním jízdního pruhu) pomáhá zabránit nebezpečným situacím varováním před potenciálně neúmyslným přejetím do jiného jízdního pruhu.

Nová zadní kamera Rear View Camera ukazuje na displeji v kabině, co se děje v zadní části vozidla. High Beam Assist (volitelná funkce) automaticky vypne dálková světla, když se blíží nebo se před vámi objeví jiná vozidla. Funkce Emergency Stop Signal (signalizace nouzového zastavení), která je převzata z předchozích modelů vozidel DAF, upozorní ostatní účastníky silničního provozu blikajícími výstražnými světly, když vozidlo silně zpomalí.

Kromě toho jsou standardně dodávány nové funkce, které dále zvyšují bezpečnost řidiče. Nová funkce DAF Drowsiness Detection vyhodnocuje bdělost řidiče a varuje, když je potřeba přestávka, zatímco je k dispozici příprava pro funkci Alcohol Interlock – příprava usnadní instalaci zařízení, které ověří negativní výsledek testu na požití alkoholu před spuštěním motoru.

Síla pohodlí
Nová generace vozidel DAF XD, XF, XG a XG+ je řidiči vyhledávána, protože jim nabízí bezkonkurenční pohodlí při řízení, odpočinku a spánku.
Nové aktualizace hnací soustavy vedou k ještě nižším hladinám hluku při cestovní rychlosti, protože motor pracuje při ještě nižším počtu otáček za minutu. Optimalizace motoru spolu s novou strategií řazení převodovky přispívá k lepší ovladatelnosti díky ještě plynulejšímu řazení.

Nová online platforma pro správu vozového parku PACCAR Connect je vybavena funkcí připojené navigace pro nákladní vozidla a umožňuje odeslání plánu celé trasy z domovské základny přímo na sekundární obrazovku ve vozidle, což je pro řidiče maximálně pohodlné. Dostupné funkce zahrnují možnosti trasování na poslední a první míli, které zvyšují efektivitu vozidla a pohodlí řidiče.

Stručně řečeno, nejlepší nákladní vozidla na trhu jsou teď ještě lepší. To dále posiluje vedoucí pozici vozidel DAF XD, XF, XG a XG+ v oboru, pokud jde o provozní efektivitu, bezpečnost a pohodlí řidiče, a stávají se pohonem pro úspěchy zákazníků.

Kontaktujte TRUCK TRADE

DAF logo on dealer building

Chcete vědět víc? Pro prodejce DAF bude potěšením vám sdělit vše, co chcete vědět o produktech a službách společnosti DAF.

Kontaktní formulář